Potraviny, gastronomie

Malé obchody v Česku se obávají zálohování. Praxe v Evropě však ukazuje, že k tomu není důvod

Připravovaná revize Zákona o obalech by měla zavézt povinný sběr plechovek a PET lahví pro všechny obchody s prodejní plochou nad 50 m2. Někteří maloobchodníci se bojí vyšších nákladů, nových starostí či ztráty zákazníků. Data z trhů, kde zálohový systém již běží, však ukazují, že obavy nejsou na místě. Zapojení do zálohového systému je možné i bez investic do automatických zálohomatů, menší obchody nejsou systémem nijak výrazně zatěžovány a zákazníci své nákupní návyky v jejich neprospěch nemění. K vracení prázdných nápojových obalů přistupují v nižší frekvenci a ve větším množství najednou, loajalita menším obchodům v podobě pravidelných nákupů z důvodu blízkosti a praktičnosti zůstává. […]

Potraviny, gastronomie

Světový den první pomoci: polovina Čechů se ji nikdy neučila, ukázal průzkum Penny

Pouze 15 % Čechů si je jistých, že by dokázali správně poskytnout první pomoc člověku v kritickém stavu. Přitom právě rychlý a správně provedený zásah může rozhodnout o tom, zda pacient přežije, bude mít trvalé následky, anebo bude žít ve zdraví. V situaci, která vyžadovala první pomoc, se již ocitlo 46 % dospělých Čechů, 13 % dokonce opakovaně. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který před sobotním Světovým dnem první pomoci realizovala společnost PENNY. Ta se této problematice dlouhodobě věnuje a nyní ve spolupráci se záchranářem Markem Dvořákem poskytuje kurzy první pomoci pro veřejnost zdarma. […]

Potraviny, gastronomie

Foto point jako „okno do Karlových Varů“

Karlovy Vary rozšiřují své aktivity v rámci projektu „Karlovy Vary – Město bez kouře“, který podporuje zdravý životní styl a kultivaci veřejného prostoru. Návštěvníci města si mohou nyní pořídit fotografie na dalším foto pointu, tentokrát s atraktivním pohledem na panorama lázní. Ve městě se také objevila padesátka nových designových odpadkových košů jako součást moderního městského mobiliáře. […]